Varia
700ste lid

   

Het gaat zeer goed met onze heemkundige kring! Tijdens de cultuurdag in de Wattenfabriek op zaterdag 30 september mochten de bestuurleden Chris, André en Nico het 700e lid inschrijven! Het werd Yvonne Monsaert uit Herzele. Het bestuur van de Hellebaard was opgetogen en schonk haar het Molenboek (foto: © E. De Moor).

 

Vraag om hulp bij identificatie van fotomateriaal

 

Onlangs mailde Johan Allard uit Okegem ons een reeks foto's en bidprentjes door. Het gaat om de verzameling van mevrouw Van Den Bossche (+ 2014), weduwe Van Den Driesche. Vermoedelijk hebben de foto's en bidprentjes een link met dit gezin. Waarschijnlijk is mevrouw Van Den Bossche de dochter van Philemon Van Den Bossche (° Steenhuize, 16 april 1878) en Maria Henrietta (of Hendrika) Catharina Schotte (° Steenhuize, ca. 1880). Bidprentjes staan o.a. op naam van Hector Van Den Bossche (zoon van Gustaaf en Emma Van Wayenberge) en van Hector Van den Driessche (zoon van Remi en Marie Emma De Vleeschauwer). Wie denkt te kunnen helpen met het identificeren van de personen op de foto's kan contact opnemen met het archief van onze heemkundige kring.

Oproep van een lid over haar betovergrootvader Joseph Mertens en zonen.
Joseph speelde een belangrijke rol in de schoolstrijd te Herzele.

Joseph Mertens, de gemeenteonderwijzer die in de schoolstrijd in Herzele verwikkeld was, is mijn betovergrootvader. Voor m'n stamboom verzamel ik niet alleen data, maar ook foto's en geschiedenis'.

 Bij 'nieuwtjes' op uw website zag ik dat men oude foto's instuurde met een oproep in de hoop meer gegevens daarover te verzamelen.

In bijlage stuur ik u een foto van Joseph Mertens en een andere onderwijzer met leerlingen (in alle leeftijden) van de school. Ook zijn 3 zonen zijn erop te zien. Ik weet echter niet wie van de drie Henricus, Jules of Emil Mertens is. 

Zou u me hiermee kunnen helpen of een oproep kunnen doen via uw website?

De 2e oudste zoon Jules August (° Herzele, 22 augustus 1868) zou notaris geweest zijn. Over hem heb ik niet meer gegevens. Heeft hij ook een rol gespeeld in Herzele?

Ik zag ook dat er in uw tijdschrift De Hellebaard een artikel aan m'n betovergrootvader gewijd is. 

"Heftige schoolstrijd in Herzele in de 19de eeuw (deel III ), Julien De Vuyst.
Een getuigenis van Jozef Mertens, onderwijzer van de gemeenteschool van Herzele. à Jaargang II, 2004, nr. 2"


Joseph Mertens (°Wetteren, 15 juli 1832 - Herzele, 15 april 1886) x Marie Virginie Van Buggenhout (°ca 1840).

Hun zoons (Tenminste dat zijn de zoons die de nog in leven zijnde familieleden zich herinneren):

Henricus, Franciscus Mertens (°Herzele, 24 april 1867 – Mexico, ca 1959)

Jules August Mertens (°Herzele, 22 augustus 1868 - ____________ ?)

Emil, Theodoor Mertens (° Herzele, 7 september 1871 -)

De volwassen Henri had een putje in z'n kin, maar op de foto is dit niet te zien. Ik heb ook geen datering voor de foto. Het kleinste jongetje lijkt het best op Henri, ook al is hij de oudste. De volwassen Emil heeft een baard, van Jules heb ik geen foto's.

De grootste is niet noodzakelijk de oudste. Vandaar m'n vraag.

Boek over de verdwenen brouwerijen van de Aalsterse deel- en randgemeenten

Beste,

Na de publicatie van mijn boek over de verdwenen brouwerijen van Aalst word ik van alle kanten overstelpt met de vraag naar een werk over de deel- en randgemeenten van Aalst.

Gezocht:

Voor mijn volgend boek over de geschiedenis van de brouwerijen van de deel- en randgemeenten van Aalst zoek ik alle mogelijke documentatie, oude facturen, foto’s, advertentiemateriaal, etiketten, stoppen, flessen…  van de brouwerijen en stokerijen uit Baardegem, Erembodegem, Herdersem, Hofstade, Gijzegem, Meldert, Moorsel maar ook de randgemeenten Erpe Mere, Lede, Teralfene, Haaltert ….
Tevens gegevens over brouwerij-families zoals Goossens, De Landtsheer, De Vis, …..
Ik kom aan huis de zaken fotograferen, scannen… Niets hoeft meegegeven te worden.
Bedankt

Jos Depryck
0495362824
jos@depryck.net

600ste lid

           

Jaar na jaar stijgt onze ledenlijst met honderd leden. Marie Josephe Verlinden uit Aaigem mocht een Molenboek in ontvangst nemen uit handen van André Valentijn die haar inschreef als 600ste lid. Marie Josephe werd geboren te Ressegem, maar huwde later in Aaigem. Haar man was reeds lang lid van de Heemkundige Kring te Erpe-Mere. Vanwege haar roots wou ze eveneens aansluiten in de Heemkundige Kring van Herzele. Zoals velen is zij blijven houden van haar geboortedorp. Heimwee naar de geboorteplaats en de Ressegemse cultuur! De cultuur waarin zij opgroeide.